Zonder prikkels kamperen

STOUTENBURG Ze runnen al zorgboerderij Blommendal, maar binnenkort start de familie Blom ook een mini-zorgcamping op hun boerenerf aan de Ruifweg in Stoutenberg. ,,We denken dat er zeker behoefte aan is.”

De stap naar glamping (super-de-luxe kamperen) is weloverwogen. ,,Dit is iets wat al heel lang in ons hoofd speelt”, verklaart Bea Blom terwijl ze de veranda van een van de safaritenten in orde maakt. ,,Nederland stroomt niet over van vakantieaccommodaties voor gezinnen met zorgkinderen of voor mensen met een hulpvraag. En wat er aan aanbod is, is veelal gericht op massaliteit. Kenmerkend voor onze zorgcamping is kleinschaligheid en het bieden van een prikkelarme omgeving. Onze tenten staan middenin een natuurlijke omgeving.” Bijkomend uniek pluspunt is volgens de Stoutenburgse dat vakantievierende ouders hun kind een dag op de zorgboerderij mee kunnen laten lopen, onder persoonlijke begeleiding. ,,Zodat zij een dagje hun handen vrij hebben.”

UITDAGING De zorgcamping kreeg de naam De Ruif mee en bestaat vooralsnog uit twee ingerichte safaritenten. ,,Maar de bedoeling is om te zijner tijd uit te breiden naar vier tenten”, vertelt Bea, die de nieuwe loot aan de familieonderneming als een grote uitdaging ziet. ,,Maar daar houden we wel van”, zegt ze gedecideerd. ,,We gaan er met open blik in. Zo zijn we dertien jaar geleden ook de zorgboerderij begonnen en ook dat is goed gekomen. We startten destijds met zeven deelnemers en zitten nu op liefst drieënzeventig.” Ze vervolgt nuchter: ,,Of de zorgcamping net zo succesvol wordt, zal de toekomst moeten uitwijzen. Uiteraard hebben we vooronderzoek laten verrichten, maar dan nog weet je niet hoe het in de praktijk uitpakt. Aan ons enthousiasme en gastvrijheid zal het niet liggen.”

Tot voor kort runden Bea en Kees Blom (,,De opvolgers hebben we in huis.”) zorgboerderij Blommendal in combinatie met een melkveebedrijf. ,Maar afgelopen januari zijn we daarmee gestopt”, vertelt Kees een tikje weemoedig. ,,,Ik heb nog het gevoel dat ik aan het afkicken ben. Het niet meer hoeven melken is een hele vreemde gewaarwording. Jarenlang heeft dat ons dagritme bepaald. Of ik me nog boer voel? Nou ja, we hebben nog wel een aantal vleeskoeien. En met de zorgboerderij waren we natuurlijk al een ander pad ingeslagen. De zorgcamping sluit daar uitstekend op aan.”

OPENING De twee luxe safaritenten, uitgerust met tv, ruime douche, toilet, kachel en keukenblok, kregen uit historisch oogpunt de namen De Zilverberk (6-persoons) en De Peppelhoeve (5-persoons en rolstoelvriendelijk) mee. Bea: ,,Zo heetten vroeger de namen van de boerderijen hier.” Voor de officiële opening die op 29 juni plaats heeft, is burgemeester Gerlof Bouwmeester gestrikt. Bea: ,,Het is ook de dag dat we onze jaarlijkse open dag houden, met livemuziek, workshops en verkoop van lokale producten.”